Voetreflexologie; we hebben er allemaal al eens van gehoord. Maar het idee dat we er over hebben klopt niet altijd helemaal. In dit artikel help ik de 5 meest voorkomende misvattingen rond voetreflexologie de wereld uit.

1. Voetreflexologie komt uit China
Al duizenden jaren worden er over de hele wereld allerlei soorten voetbehandelingen uitgevoerd om de gezondheid te bevorderen. Eeuwenoude hiërogliefen op de graftombe van een arts in Saqqara, Egypte, doen ons vermoeden dat reflexologie hier zijn oorsprong vindt. Ook de Indianen kenden de helende werking van voetmassages. De filosofische achtergrond van voetreflextherapie heeft dan weer een belangrijke basis in de traditionele Chinese geneeskunde.

De moderne voetreflexologie werd pas vorige eeuw ontwikkeld. De Amerikaanse arts Dr. Fitzgerald en fysiotherapeute Eunice Ingham gingen experimenteren met het behandelen van organen op afstand. Wat destijds 'zonetherapie' heette, werd verder uitgebouwd door Hanne Marquard, een van hun leerlingen. De Duitse natuurgeneeskundige bracht haar kennis aangevuld met haar ervaring over naar Europa.
2. Voetreflexologie = voetmassage
Het doel van een voetmassage is om ontspanning teweeg te brengen. Een voetreflexbehandeling is veel meer dan dan. Het is het gericht behandelen van organen via reflexpunten op de voeten. Voetreflexologie activeert het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Het heft blokkades op, zodat de energie weer vrij kan stromen. Voetreflexologie geeft naast louter ontspanning dus ook de mogelijkheid om specifieke klachten te verhelpen zoals migraine, slapeloosheid of obstipatie.
3. Voetreflexologie kriebelt!
Wat heel veel mensen tegenhoudt om een afspraak te maken bij een voetreflexologe, is de foutieve opvatting nr. 3! Voetreflexologie kriebelt helemaal niet! De gebruikte kracht is aangenaam stevig, waardoor de overgevoelige zenuwuiteinden niet worden geprikkeld. Laat je vrees voor kriebels je dus niet tegenhouden om voetreflexologie uit te proberen!
4. Voetreflexologie is pijnlijk
Een voetreflexbehandeling is over het algemeen ontspannend. Sommige mensen slapen zelf in tijdens een behandeling. Indien belast, kunnen bepaalde punten gevoelig zijn. Vaak omschrijven mensen het als een ‘deugddoende pijn’. Die gevoeligheid verdwijnt als de zone is vrijgemaakt. Een goede therapeut past de uitgeoefende druk aan naargelang de pijngrens/ gevoeligheid van zijn patiënt. Een verkrampt lichaam is op geen enkele manier bevorderend voor de behandeling.
5. Een voetreflexoloog gebruikt tools
In tegenstelling tot de Thaise voetreflexmassage bijvoorbeeld, wordt er in de westerse voetreflexologie niet met voorwerpen gewerkt. Er wordt gebruik gemaakt van een ‘eb en vloed’ beweging met de duim. De duim loopt als een rups over een reflexzone heen en voelt zo de spanningen onder de huid. Bij een voetreflexbehandeling komt er ook geen olie aan te pas.

Ben je nieuwsgierig of wil je meer weten over voetreflexologie, neem een kijkje op mijn website of aarzel niet om persoonlijk contact met me op te nemen.
Comments