top of page
  • Writer's pictureSofie Reynaerts

5 tips om je goede voornemens in 2022 wél vol te houden!

Updated: Jan 3, 2022

Ziet jouw lijstje met goede voornemens voor het nieuwe jaar er ongeveer hetzelfde uit als dat van vorig jaar? Dan helpt het om een keer een andere aanpak uit te proberen.

Ik geef je vijf tips waarmee volhouden wel mogelijk wordt!
1. Wat wil je wél?


Uit onderzoek blijkt dat iets dat je wél wilt, beter werkt dan iets dat je wil laten. Stel dat je wilt stoppen met roken, dan is het niet raadzaam om je voor te nemen nooit meer een sigaret aan te raken. Dat is net zoiets als geen contact meer mogen met een verse ex. De verboden vrucht is voor de mens nu eenmaal onweerstaanbaar. Wat wil je bereiken door te stoppen met roken? Formuleer je voornemen positief, bijvoorbeeld: 'Ik wil 's ochtends fit opstaan zonder hoofdpijn en gekuch. Ik wil een betere conditie, een frisse adem en van het geld dat ik bespaar ga ik op vakantie.'


2. Dream big, act small.


Wil je vier keer per week sporten, terwijl je nu nauwelijks uit je zetel komt? Dan ben je misschien te ambitieus. Teleurstelling gegarandeerd, zelfs als je jezelf twee keer in het zweet hebt gewerkt. Neem daarom je goede voornemens erbij; en hak elke ambitie in twee. 8 kilo's afvallen, worden er 4. Nooit meer overwerken, wordt op tijd naar huis op woensdag en vrijdag. De kans op succes vergroot. En een doel dat je bereikt hou je ook vol. Hoe concreter je je voornemens formuleert, hoe beter het werkt. Voor de duidelijkheid: “Een droomfiguur hebben” is geen concreet doel. “In 2022 wil ik 1 kg. per week afvallen, tot ik 70kg weeg”, is al een stuk beter.


3. Iets met ochtendstond...


Nieuwe gewoontes inlassen in je dagelijkse routine blijkt ’s morgens een grotere kans op succes te hebben dan ’s avonds. Volgens een studie gepubliceerd in de US National Library of Medicine heeft dat te maken met ons cortisolhormoon. De waarden daarvan pieken bij het opstaan, wat maakt dat de mechanismen in onze hersenen veranderen en de prefrontale cortex geblokkeerd wordt. Gedrag dat je op dat moment stelt, wordt een gewoonte. Die dagelijkse tas koffie wisselen voor een gember thee doe je dus best van zodra je uit je bed komt.


4. Deel het!


Sociale controle helpt, is uit onderzoek gebleken. Deel je goede voornemens op social media en vergeet vooral niet om geregeld een update te geven. Je zal verbaasd staan hoeveel support en applaus je krijgt. Ben je meer van het persoonlijke contact? Betrek dan een vriend of familielid. Stuur elke week een berichtje naar die persoon om te vertellen dat het je is gelukt.


5. Optimaliseer je slaap.


De vijfde strategie om je goede voornemens daadwerkelijk waar te maken, is een goed voornemen op zich. Het lijkt zo simpel en toch is het in veel gevallen de ware boosdoener: slaap. Of misschien beter: het gebrek eraan. Slaap je te weinig, dan vermindert je zelfcontrole. En laat dat vermogen nu net bepalend zijn voor het realiseren van je goede voornemens. Dus, laten we bij deze een prioriteit maken van het goede voornemen dat alle andere goede voornemens mogelijk maakt: meer slapen. En beter.


Wil je professioneel begeleid worden naar een gezondere levensstijl? Bij Naturasana kan je terecht voor 1-1 advies. Kamp je met verslavingen? Voetreflexologie harmoniseert de psyche en biedt ondersteuning in je ontwenningsproces. Boek je afspraak online!


16 views0 comments

コメント


bottom of page