Hoewel de massagebranche sterk groeiende is en steeds meer mensen zich regelmatig laten masseren, valt er nog steeds veel te winnen. Op de eerste plaats door een aantal hardnekkige misvattingen over massages uit de wereld te helpen. Daarom ga ik hier 6 veelgehoorde misvattingen over massages uitlichten.
1. Massage moet pijn doen
Er bestaat bij heel wat mensen het idee dat een massage pijn moet doen om doeltreffend te zijn. Dit is een grote misvatting, want het is niet de bedoeling dat een massage pijn doet. Massages hebben onder meer tot doel om de ontvanger optimaal te laten ontspannen; als een massage te hard is en pijn doet, zal de ontvanger zijn lichaam juist extra aanspannen en zal de spanning in het lichaam dus niet verminderen. Eventuele klachten zullen dan ook niet verdwijnen. Ervaar je pijn tijdens een massage, communiceer dit dan met je massagetherapeut.
2. Massage is duur
Massage roept al snel beelden op van exotische kuuroorden en dure hotels. Natuurlijk kun je op dit soort plekken massages ondergaan en meestal zal je de omgeving mee moeten betalen. Gelukkig is de massagebranche veel breder dan dat! In je eigen omgeving zul je beslist allerlei toegankelijke en betaalbare professionele massagetherapeuten ontdekken. Je kan hiervoor bijvoorbeeld Google Maps raadplegen of de website: https://www.vind-een-massage.be/.
3. Massage is luxe
Massage wordt vaak geassocieerd met luxe. Ik zie massage liever als een noodzakelijk onderdeel van je zelfzorg. Massage werkt preventief voor vele gezondheidsproblemen op zowel lichamelijk als geestelijk vlak. Daarnaast kunnen er met massages ook allerlei bestaande klachten verminderd of zelfs verholpen worden. Het regelmatig ondergaan van een massage kan dienen als een soort van onderhoudsbeurt voor je lichaam en geest. Het helpt je om weer in balans te komen. Bovendien zijn er talloze soorten massages met elk hun eigen focus en uitwerking.
4. Massage werkt alleen lokaal
Heb je last van je nek, dan laat je alleen je nek even masseren! Veel mensen denken dat massage alleen lokaal inwerkt, maar ook dat is een misvatting. Het effect van een massage reikt veel verder. Doordat een massage je helpt om te ontspannen wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam aangesproken, waardoor massage ook op andere delen van je lichaam en geest invloed heeft. Er bestaan ook massagevormen die werken op reflexzones, meridianen of acupressuurpunten die klachten in andere delen van je lichaam kunnen oplossen. Ook triggerpoints of (kleine) spiercontracties kunnen elders in het lichaam pijnklachten veroorzaken.
5. Sportmassage is alleen voor sporters
Een massagevorm waar veel misverstanden over bestaan is sportmassage. Waarschijnlijk komt het door de benaming. Sportmassage is zeer geschikt voor sporters, maar ook niet-sporters kunnen er baat bij hebben. Vooral mensen die een baan hebben met veel fysieke inspanning of mensen met een actieve levensstijl. Ook denkt men vaak dat sportmassage altijd hard is. Hoewel er bij sportmassage vaak gebruik wordt gemaakt van stevige massagegrepen, kan een sportmassage soms ook heel zacht zijn, bijvoorbeeld als er diepe ontspanning gewenst is na een zware inspanning of als ondersteuning bij het herstel van een blessure.
6. Massagetherapeut is geen echt beroep
Iedereen kan toch massages geven? Tot op zekere hoogte kan iedereen een massage geven. Maar als je eenmaal een keer een massage hebt ondergaan van een professionele massagetherapeut merk je meteen het verschil. Wie thuis op de bank zijn partner een massage geeft, weet vaak niet wat hij of zij precies doet. Een professionele massagetherapeut heeft kennis van het menselijk lichaam en een waaier aan massagetechnieken. Hij weet precies wat het effect van deze technieken is en bij welke klachten of wensen hij bepaalde technieken het beste kan uitvoeren. Een goede massagetherapeut is een professional die weet wat hij doet!
Comments