top of page
  • Writer's pictureSofie Reynaerts

Cacao & Liefde; het cliché ontrafeld

Updated: Feb 5, 2023


Valentijn komt eraan, en de praline doosjes gaan vlotjes over de toonbank. Ja, wij vrouwen hebben een zwak voor chocolade en mannen weten dat maar al te goed. Waarom wordt chocolade eigenlijk met liefde geassocieerd? Bevat cacao dan echt iets dat we ons goed gaan voelen? Dat en nog veel meer leer je in dit artikel.
Medicinale werking van cacao


Cacao bevat een enorme hoeveelheid vitamines en mineralen waardoor het als superfood wordt beschouwd. Cacao zit vol antioxidanten en met name flavonoïden. Antioxidanten ruimen vrije radicalen in je lichaam op, stimuleren vetverbranding en dragen bij aan een gezond hart en gezonde bloedvaten. Het magnesiumgehalte in rauwe cacao is één van de hoogste onder de bekende voedingsmiddelen. Magnesium is essentieel voor de energieproductie, een gezond stel hersenen en een goed werkend immuunsysteem. Magnesium zorgt ook voor sterke spieren, botten en tanden en houdt je bloeddruk op een gezond niveau. Verder heeft magnesium een gunstig effect op je hart- en vaatstelsel, bloedsuikerspiegel, nachtrust en verminderd stress. Cacao is ook een goede bron van ijzer. Ijzer is belangrijk om het zuurstofgehalte in je bloed op peil te houden. Uit onderzoek blijkt dat cacao het cortisolgehalte (stresshormoon) verlaagt. Dit zorgt niet alleen voor meer ontspanning, maar geeft de bijnieren (onze accu’s) de rust die ze verdienden.


Pure liefde in een boon


Cacao wordt in Midden- en Zuid Amerikaanse culturen al generaties lang voor spirituele doeleinden gedronken. In een ceremonie wordt cacao op een bewuste manier gerespecteerd als een plantmedicijn. Het is een krachtige katalysator voor helend werk. In de Inca, Maya en Azteekse-tradities werd cacao gezien als ‘Voedsel der goden’. Zij gebruikten het zelfs als ruilmiddel, hun eigen ‘goud’. Cacao is rijk aan neurotransmitters die de potentie hebben om het hart (verder) te openen en je te verbinden met je intuïtie. Je komt letterlijk terug bij jezelf, niet verstrikt in het hoofd, maar in verbinding met je hart en met moeder aarde. Hierdoor krijg je inzichten die je verder helpen op je levenspad. En die helderheid, dat diepe voelen, een verlangen om te acteren vanuit je Hart, reflecteert van binnen naar buiten. Een verliefd raken op het leven. Een verliefd raken op jezelf. Leven vanuit die hoge hartfrequentie, van waar alles intuïtief ontvouwt.


Een oeroud afrodisiacum


Het verhaal wil dat de Aztekenkoning Montezuma een cacaobrouwsel dronk voor hij zijn harem vervoegde, dat de maîtresse van Lodewijk XV haar minnaars chocolade te drinken gaf en dat ook Casanova verzot was op deze liefdesdrank. Cacao bevat effectief een aantal chemische stoffen die mogelijk een positieve invloed hebben op de seksuele activiteit. Het gaat dan onder meer om fenylethylamine en theobromine. Theobromine heeft net als cafeïne een stimulerend effect. Fenylethylamine wordt ook wel eens de liefdespeptide genoemd, omdat we er grote hoeveelheden van aanmaken wanneer we verliefd zijn. Dopamine is bijvoorbeeld betrokken bij het beloningssysteem van de hersenen, en dat mogelijk meespeelt bij het gevoel van verliefdheid. Serotonine heeft onder meer een rol in het reguleren van stemming. Endorfines spelen ook een rol bij het ontstaan van een gevoel van geluk of euforie dat je kan ervaren bij een orgasme bijvoorbeeld.Nu wil ik je niet aanmoedigen om ook in de pralines te vliegen. Het blijft een bewerkt product boordevol ongezonde suikers. Wel, om de heilzame eigenschappen van de rauwe, pure vrucht te ontdekken. Hoe minder de cacao bewerkt is, hoe groter het transformerende effect op lichaam en ziel. Bij Naturasana ft Volckerick krijg je bovenop een duomassage een GRATIS zak Rauwe Cacao bonen. Dat is liefde bovenop liefde, bovenop liefde... Verras je loved one met ons arrangement via sofie.reynaerts@hotmail.com of WhatsApp 0496/90.11.74.

20 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page