top of page
  • Writer's pictureSofie Reynaerts

Blijvend geluk vinden

Updated: Oct 29, 2022


In het leven hebben we allemaal één ding gemeen. We zijn allemaal op zoek naar geluk, en ieder vult die zoektocht in op zijn of haar eigen manier. Voor de een betekent gelukt een glansrijke carrière, voor de ander is het reizen, en voor weer een ander is het een relatie. Of alles tezamen! Hoe plezierig deze dingen ook zijn, ze zijn één voor één tijdelijk. Bestaat er een sleutel tot blijvend geluk?

Geluk zoeken buitenaf


De carrière bereikt ooit een hoogtepunt, onze uiterlijke schoonheid vervaagd, en in elke relatie kruipt na verloop van tijd de sleur binnen. Wanneer we het geluk in uiterlijke dingen zoeken, ken het een begin- en een einde. Zodra de magie van een verlangen vervuld is, moet je weer op zoek naar de volgende kick. En blijft ons verlangen onvervuld, dan zijn we ongelukkig. Je kan het vergelijken met een ezel die een wortel voor zijn neus ziet bungelen en niet doorheeft dat de wortel vastzit aan een hengel, die door de berijder van de ezel wordt vastgehouden. Hoe hard het arme dier ook rent, het krijgt de wortel nooit te pakken en raakt alleen maar uitgeput. Als je het geluk buiten jezelf zoekt, blijf je er net als de ezel steeds achteraan hollen. Elke keer dat je denkt dat je het te pakken hebt, glipt het weer tussen je vingers.


Geluk vinden binnenin


Als je het geluk buiten jezelf zoekt, dan moet ik je teleurstellen. Je gaat het niet vinden. Blijvend geluk vind je enkel vanbinnen. Klinkt cliché, maar het is daarom niet minder waar. Diep in onszelf, schuilt er een onuitputtelijke bron van vrede en geluk. En de sleutel om daar bij te komen is meditatie. Dat wil niet zeggen dat je het uiterlijke leven de rug moet toekeren, jezelf alle plezier en genot ontzeggen en als een monnik gaan leven. Integendeel. Als je een tijdje mediteert, zul je merken dat je intenser kunt genieten van de uiterlijke genoegens. Je geluk is er alleen niet meer zo afhankelijk van, dat haal je van binnenuit! Wie had er kunnen denken dat geluk zo goedkoop is als een meditatiekussentje aan te schaffen!

9 views0 comments

Comments


bottom of page