top of page
  • Writer's pictureSofie Reynaerts

Chinese geneeskunde & de zomer: met déze 3 tips raakt jouw vuur element niet uit balans

We bevinden ons midden in de zomer. Het element dat tijdens dit seizoen overheerst is vuur. Kijk dus niet gek op als je je geagiteerd, onrustig of juist lusteloos voelt. Want precies dát is wat er kan gebeuren als je vuurelement uit balans raakt. Goed voor dit element zorgen is het devies. En dat doe je zo…Chinese geneeskunde & de zomer: 3 tips om te voorkomen dat jouw vuur element uit balans raakt


In de natuur loopt alles volgens een cyclisch proces: ontstaan, groei, bloei, verval, afsterven en daarna weer opnieuw beginnen. Omdat wij mensen ook deel uitmaken van de natuur doorloopt ons lichaam dezelfde fasen. Om de impact hiervan op lichaam en geest helder te krijgen, onderscheidt de traditionele Chinese geneeskunde 5 elementen: hout (lente), vuur (zomer), aarde (nazomer), metaal (herfst) en water (winter). Chinezen zien deze elementen als primaire krachten binnen het universum.


Vuurelement in balans

Nu we midden in de zomer zitten, overheerst het vuur element. Dit element staat voor bloei, warmte, licht en drukte. Als je vuurelement mooi in balans is, dan voel je je enthousiast, uitbundig en energiek. Je gezicht heeft een roze gloed, je huid straalt en je ogen sprankelen. Ook mentaal gaat het je voor de wind. Shen (geest) huist namelijk in het vuurelement. Shen is de energie die zich uit in helder denken, een goed geheugen en scherpe zintuigen. Als je vuurelement in balans is, heb je een heldere geest, krijg je inzichten en is je concentratie optimaal. Het vuurelement geeft je bovendien het vermogen om te kunnen genieten en trots te zijn op wie je bent en wat je hebt bereikt.


Vuurelement uit balans

Het vuurelement kan echter ook uit balans zijn. Je vuurenergie is dan te zwak of juist te sterk. Als het vuurelement zwak is krijg je weinig mee van al het enthousiasme om je heen. Je hebt genoeg redenen om blij te zijn, maar voelt je vreugdeloos en chronisch ontevreden. Ook kun je te maken krijgen met een gevoel van afwezigheid, lusteloosheid en desinteresse, dit omdat je Shen niet optimaal functioneert. Een zwakke vuurenergie maakt je bleek en haalt de sprankel uit je ogen. Het vuurelement hangt ook nauw samen met de circulatie in je lijf. Als het vuurelement zwak is, heb je het koud (zelfs als het buiten aangenaam warm is) en kun je last krijgen van kortademigheid of duizeligheid. Wat er óók kan gebeuren is dat jouw vuurenergie juist te veel oplaait of verstrooid raakt. Kijk in dat geval niet gek op als je je geagiteerd, onrustig en nerveus voelt, vooral als de temperaturen stijgen.


3 tips om je vuurelement in balans te houden

Gelukkig zijn er manieren om je vuurelement in balans te krijgen en de zomer kalm, fit en happy door te komen. Hier vind je 3 waardevolle tips uit de traditionele Chinese geneeskunde die je daar bij helpen.


1. Zorg voor voldoende beweging

Vuur heeft alles te maken met circulatie, het rondpompen van energie door je lijf. Daarom zijn circulatie oefeningen goed in deze tijd van het jaar. In plaats van lusteloos op de bank te ploffen doe je er goed aan om elke dag minstens 30 minuten te bewegen. Denk aan wandelen, fietsen of yoga. Je hoeft niet tot het gaatje te gaan, maar je hartslag mag best iets omhoog gaan.


2. Maak van slaap je prioriteit

Een van de eerste signalen van een verstoord vuurelement zijn slaapproblemen. Denk hierbij aan niet in slaap kunnen komen, niet goed doorslapen of zelfs nachtmerries. Bij slapen hoort yin energie. Dat terwijl yang energie in deze tijd van het jaar juist aan het pieken is. Om goed te kunnen slapen zul je een teveel aan yang energie dus moeten afvoeren. Ga ’s avonds vooral niet intensief sporten en probeer tv kijken en werken in de avonduren te beperken. Nog een tip: schaf een slaapmasker aan. Dat kan écht een wereld van verschil maken.


3. Hitte vermijden en koelen

Koffie, roken en alcohol zijn enorm yang en kunnen vuurklachten verergeren. Net als knoflook, gember, kaneel en peper. Ook vlees en suiker geven meer yang, dus meer hitte. Om het vuurelement in balans te brengen doe je er goed aan om de komende weken een vleugje yin toe te voegen aan je eetpatroon. Komkommer, waterkers en sla zijn erg yin en dus verkoelend. Hetzelfde geldt voor watermeloen, citroen, spinazie, munt, dille, basilicum. Probeer rood vlees te vermijden. Kies liever voor kip en vis. Slimme yinne dorstlessers zijn water met citroen en komkommer, verse muntthee, kamillethee en venkelthee. Zo kom je de zomer stralend door!


33 views0 comments

Comments


bottom of page