top of page
  • Writer's pictureSofie Reynaerts

De betekenis van de energetische winter: rust & richting

Updated: Nov 1, 2022

Op 6 november begint de energetische winter. De bomen en planten trekken hun energie diep in hun wortels terug. De natuur gaat in winterslaap. Ze rust uit van het afgelopen jaar en bouwt krachten op voor het voorjaar. Wij mensen zijn ook cyclische wezens. Ons lichaam, ons denken en ons voelen, doorlopen evengoed de vier seizoenen. We zijn dan ook onlosmakelijk met de natuur verbonden. Wanneer jij je afstemt op de cyclus van de jaargetijden, dan ga je tijdens deze periode ook meer rusten, bezinnen en vertragen.

Maak kennis met de energetische seizoenen


De astronomische seizoensindeling zoals wij die kennen is gebaseerd op de stand van de zon ten opzichte van de aarde. Energetisch gezien wordt de indeling echter gebaseerd op de verdeling van de yin- en yang energie.

Voor ons begint de astronomische zomer op 21 juni, de langste dag van het jaar. Maar energetisch gezien, is deze dag juist het hoogtepunt van de zomer en niet het begin. De yang energie piekt op deze dag (het is het langste licht) en de yin energie is op haar laagst. En dit geldt ook voor de andere seizoenen. Zo is 21 december niet de start van de winter, maar juist het hoogtepunt. De dag waarop de yin energie piekt (het is de kortste dag). Door op deze manier naar de natuur te kijken, beginnen alle seizoenen dus ongeveer zes weken eerder dan wij gewend zijn.


Leven in flow met de energetische winter


Elk seizoen brengt haar eigen energie en tempo met zich mee. Deze energieën worden verdeeld in de natuurelementen Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Het element dat bij de winter hoort is Water. Water is flexibel en zoekt de makkelijkste weg. In de winterperiode mag jij ook meebewegen met de stroom. Geef toe aan het gevoel te willen rusten en gun jezelf wat vaker een avondje cocoonen op de bank. We verwachten van onszelf en anderen dat we het jaar rond in zomer-energie leven. Hierdoor branden we letterlijk op. Want er is niets wat oneindig doorgroeit. Ook verstilling, rust en afbraak zijn nodig in de cyclus. En dit mag je dus doen tijdens de energetische winter. De Yin (passieve) energie heeft in deze periode de overhand. Nu is het tijd om te rusten en minder aandacht te schenken aan de eisen van buitenaf. Wanneer je meer in lijn met de seizoenen gaat leven, kom je in een natuurlijke flow en zal je het hele jaar door meer balans en vitaliteit ervaren.Wat mag zich bij jou ontwikkelen?


In de winter lijkt de natuur tot stilstand te zijn gekomen; maar onder het oppervlak stroomt het water gewoon door. Denk aan de sapstromen in de bomen en de onderstromen in een rivier. Het is niet zichtbaar voor het oog, maar het stroomt diep vanbinnen. In deze periode vind binnenin jou sluimerend ook al de vernieuwing plaats die zich straks mag gaan ontwikkelen. Hoe meer je rust, hoe meer deze vernieuwing kan ontstaan. Soms moeten er tijdens dit transformatieproces wel nog wat obstakels worden opgeruimd uit het verleden. Oude pijnen, angsten en gedachtepatronen kunnen weer boven komen drijven. En als ze bij je aan de oppervlakte verschijnen, ga er dan ook mee aan de slag. De winter is een perfecte tijd voor healing. Water staat immers ook voor reiniging en zuivering. Verder leent de energetische winter, een periode van rust en introspectie, zich ook heel goed om beslissingen te nemen over de richting die je het volgende jaar wil gaan inslaan.


21 views0 comments

Comments


bottom of page