top of page
  • Writer's pictureSofie Reynaerts

Geconfijte citroenen: smaakmaker & berbers medicijn

Updated: Dec 5, 2022


In veel recepten uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika kom je ze tegen: ingelegde citroenen. Je hebt ze misschien ook al wel eens in een pot in een Arabische buurtsuper zien staan. Maar wat kun je er allemaal mee? Ingelegde citroenen, en dan vooral de schil daarvan, zijn een enorme smaakmaker. Zo gaan ze door de kip tajine, in een vispakketje uit de oven, door een rijstgerecht of couscous. Ook stoofpotten en soepen krijgen een friszure en zoutige smaak door de ingelegde citroenen. Dit receptje leerde ik van chef Laïla tijdens mijn reis in Marokko. Daar wordt het naast smaakmaker in gerechten ook als medicijn ingezet tegen keelpijn, hoest en verkoudheid. Citroenen inleggen dus!



Benodigdheden:


  • glazen bokaal

  • citroenen

  • zout

  • olijfolie


Zo maak je het:


Was 6 onbespoten (biologische) citroenen. Snijd elke citroen kruislings in, alsof je vier parten maakt, maar snijd niet helemaal door, zodat het ‘kontje’ aan elkaar blijft zitten. Wrijf de citroenen aan alle kanten goed in met grof zeezout. Stop ze in een glazen bokaal en giet de rest van het zout erbij. Hoe minder ruimte tussen de citroenen, hoe beter! Doe de pot goed dicht.


Na een maand bedek je het geheel met olijfolie. 2 a 3 maanden later kan je ze beginnen gebruiken, maar hoe ouder, hoe beter. Je kan ze makkelijk 5 jaar bewaren!


Wil je de ingelegde citroenen gebruiken, haal er dan eentje uit met een schone lepel. Spoel ze goed af (zodat er geen zout meer aan zit) en snijd de schil ervan af. Deze kun je nu in fijne reepjes snijden en gebruiken als smaakmaker of versiering in een gerecht. Denk aan een kip tajine of gegrilde zwaardvis.


Om het te gebruiken als medicijn, roer je 1 el van het sap samen met 1 el honing in een half glas warm water. Thank me later!




33 views0 comments

Comments


bottom of page