top of page
  • Writer's pictureSofie Reynaerts

Tongschrapen & olietrekken: de orale detox

Terwijl jij slaapt, is je lever volop aan het werk. Hij doet zijn uiterste best om de afvalstoffen die geproduceerd werden bij de vertering en de stofwisseling uit je lichaam te krijgen. Dat gebeurt gedeeltelijk via je tong. Het resultaat hiervan ’s morgens weer naar binnen spoelen met je eerste koffie of thee is niet zo gezellig. En vooral: niet zo gezond. Tongschrapen en olietrekken worden na het lezen van dit artikel een vast onderdeel van je ochtendroutine.Begin de dag met een proper blad

Alcohol, suiker, medicatie, vervuilde darmen… Het kunnen allemaal oorzaken zijn van zo’n vettige laag beslag op je tong ‘s morgens. De bacteriën die daarin vertoeven produceren zwavel, waardoor je adem stinkt. Verwijderen dus die handel, voor het terug in je maag terechtkomt of ontstekingen aan je tandvlees veroorzaakt. Een gebalanceerd mondmilieu – of wat chiquer: oraal microbioom – zorgt mee voor een betere spijsvertering en sterkere immuniteit.


Tongschrapen voor beginners

Je tong schrapen voor het ontbijt is een aloud ayurvedisch gebruik. Bij het Natuurhuis of online vind je zo’n traditionele kopere tongreiniger, een van nature antibacterieel materiaal. Aangenamer, hygiënischer en ecologischer dan een plastic exemplaar. En veel efficiënter dan een tongborstel of een tandenborstel met geribbelde achterkant.

Je neemt met elke hand één uiteinde van de tongschraper vast en plaatst het ronde deel op de achterkant van je tong. Dan trek je de tongreiniger naar het puntje van je tong toe, met lichte druk. Herhaal enkele keren, en vergeet de zijkanten van je tong niet. Spoel de tongschraper goed af met water en droog hem af. Zo simpel is het.


Olietrekken of 'oilpulling'

Uitgebreid gorgelen met plantaardige olie, ook een ayurvedische remedie, wordt steeds populairder in het Westen. Ook dankzij een aantal bacteriologen en kankerspecialisten. Olietrekken of 'oilpulling' is een makkelijke en goedkope manier om te ontgiften en je tong te zuiveren. Als je het regelmatig doet krijg je er wittere tanden en gezonder tandvlees bij. De mondolie van Amanprana is honderd procent biologisch, en verkrijgbaar in twee heerlijke smaken: Menta en Foeniculum.


Eens je je het tongschrapen en olietrekken eigen hebt gemaakt, wil je niet meer zonder.

Die 3 minuten extra aandacht voor je mond 's ochtends maken een wereld van verschil. Contacteer me gerust voor meer uitleg en ayurvedisch advies.

14 views0 comments

Comments


bottom of page