top of page
  • Writer's pictureSofie Reynaerts

Wat is aromatherapie?

Updated: Apr 3, 2023


Het gebruik van geuren is zo oud als de mensheid zelf. Bij oude beschavingen speelden aromatische houtsoorten, bloemen, planten en kruiden een belangrijke rol bij mystieke en religieuze bijeenkomsten. Later ontdekte men dat etherische oliën niet alleen lekker ruiken, maar ook een geneeskrachtige werking hebben. Hoogste tijd om aroma therapie in de spotlight te zetten en uit te zoeken hoe geuren kunnen bijdragen aan jouw geestelijke én lichamelijke gezondheid.
Aromatherapie & essentiële oliën


Aromatherapie is een tak van de phytotherapie of kruidengeneeskunde, gebaseerd op het gebruik van etherische olieën. Met de woorden aroma en therapie betekent het zoveel als behandeling met geuren. Het is een holistische therapie, wat betekent dat de persoon in zijn geheel wordt behandeld.

Reeds duizenden jaren geleden ontdekte men de genezende kracht van planten en kruiden. Essentiële olie, ook etherische olie genoemd, wordt gewonnen uit allerlei delen van bepaalde planten – van de bloemen en bladeren tot de wortels, de zaden en soms ook het hars of hout. De aromatische vloeistoffen worden door middel van stoomdestillatie of koude persing uit de planten gehaald. Essentiële olie is in tegenstelling tot parfumolie helemaal natuurlijk. Echte plantpower dus!


Hoe werkt aromatherapie?


Elke olie bezit een unieke samenstelling van actieve bestanddelen met elk hun eigen werking en eigenschappen. Sommige oliën past men toe bij lichamelijke ongemakken zoals acné of zweetvoeten. Andere oliën bezitten een grote psychische en emotionele waarde – ze kunnen ontspanning bevorderen of onrust en angst verminderen. Maar hoe kan een geur je gezondheid nu bevorderen? Bij aromatherapie speelt je neus een cruciale rol. Je reukzin is je meest primaire zintuig dat rechtstreeks is verbonden met je hersenen. Concreet betekent dit dat er een soort ‘geursnelweg’ van je neus naar je het limbisch systeem loopt. Dit systeem, een deel van de hersenstam, regelt de emoties, de motivatie, het genot en het emotioneel geheugen. De receptoren staan ook rechtstreeks in verbinding met de hypothalamus, het onderdeel dat het autonome zenuwstelsel en het hormonale systeem controleert. Dit betekent dat sommige geuren je mentale gesteldheid dus rechtstreeks kunnen beïnvloeden.


Hoe pas je aromatherapie toe?


Hoe pas je geuren toe om je eigen welzijn te verbeteren? Het begint met de aanschaf van een paar flesjes essentiële olie. Je kunt deze oliën op allerlei verschillende manieren gebruiken. Zo kunnen je 5 à 10 druppels toevoegen aan een diffuser of op je kussen druppelen (lavendelolie doet wonderen als je slecht slaapt). Wat ook kan is essentiële olie toevoegen aan een koudgeperste biologische basisolie zoals argan-, jojoba-, of zoete amandelolie (5 à 10 druppels per 10 ml basisolie). Daarmee creëer je een heilzame massage olie die je huid verzorgt en helpt ontspannen bij spierklachten. En wat denk je van enkele druppels olie toevoegen aan je badwater? Bepaalde essentiële oliën kun je zelfs oraal innemen. Neem maximaal 1 à 2 druppels verdund in een lepel honing of in een kruideninfusie.


Aromamassage


Bij een aromamassage worden de essentiële oliën vermengd met een natuurlijke draagolie. De therapeut kiest een olie naargelang de klachten van de cliënt of het doel van de massage. De gekozen etherische olie wordt geïnhaleerd en op bepaalde plaatsen van het lichaam aangebracht die de olie extra goed opnemen. Via de huid komen ze dan terecht in de bloedbanen, waar ze inwendige kwalen helpen te genezen. Nadien volgt een ontspannende massage van 60min. Aromamassage is een fijne manier om aromatherapie toe te passen, omdat het werkt op verschillende niveaus. Door de huid worden de oliën opgenomen in het lichaam en tegelijkertijd worden de oliën ingeademd. Daarnaast is er nog de positieve werking van de massage.Deze klachten kunnen behandeld worden met een aromamassage:

  • Vermoeidheid

  • Depressie

  • Angsten

  • Hoofdpijn/ migraine

  • Stressklachten

  • Weinig energie

  • Slaapproblemen

  • en nog zo veel meer


Ontdek de wondere wereld van aromatherapie bij Naturasana, boek je afspraak online!


40 views0 comments

コメント


bottom of page