top of page
  • Writer's pictureSofie Reynaerts

Doei monkey brain, hallo zen!

Updated: Oct 1, 2022


Waarschijnlijk is meditatie zo oud als de mens zelf. Het heeft zijn weg gevonden naar alle wereldreligies en spirituele tradities. Jezus, Boeddha, Krishna en Mohammed: allemaal kwamen ze via meditatie tot goddelijke wijsheid. Meditatie is meer dan in lotushouding op een kussen gaan zitten. Deze eeuwenoude methode helpt je om in contact te komen met de bron van vrede in jezelf en blijvend geluk te vinden. Wat houdt mediteren nu precies in, en waarom is het nuttiger dan ooit? Dat lees je hier.

Mediteren, wat is dat eigenlijk?

Meditatie komt van het Latijnse woord ‘meditare’, wat ‘denken’ of ‘overpeinzen’ betekent. Dat is enigszins misleidend, want in feite gaat het er bij meditatie juist om, om de stroom van gedachten in jezelf tot bedaren te brengen. Wanneer het eindeloze gekwebbel van je geest ophoudt, kan er een weldadige innerlijke stilte ontstaan. Vanuit die stilte kunnen diepgaande inzichten, grootse ideeën of creatieve ingevingen naar boven komen. Andere vormen van gedachten dan die zich meestal in je geest voordoen. Ze veroorzaken geen stress of afleiding, maar brengen rust, bezieling en concentratie. Na verloop van tijd kan meditatie gevoelens van vrede, geluk en liefde opwekken. Je wordt bewust van wie je werkelijk bent, en je verbondenheid met het grotere geheel.Rust: altijd, overal, gratis en voor niets.


Aanwezigheid, rust, evenwicht… Hoe vaak voel je je volledig in harmonie met jezelf en de situatie waarin jij je bevindt? Ervaar je het huidige moment zonder in gedachten af te dwalen naar wat is gebeurd, wat zou kunnen gebeuren of hoe het zou moeten zijn?

De tijden zijn veranderd. Waar onze ouders of groot-ouders nog opgroeide in een wereld met bepaalde zekerheden en beperkingen, een leven leidden dat voor een groot deel vastlag - waar je woonde, wat voor werk je deed, wie je levenspartner was - hebben we nu eindeloze mogelijkheden om ons leven vorm te geven. We maken onze eigen keuzes, vliegen in een handomdraai naar de andere kant van de wereld, staan via internet en gsm in contact met wie we maar willen, etc. Die steeds veranderende wereld is opwindend en inspirerend maar ook een bron van stress en onrust.

Snak jij er soms ook naar om alle stekkers uit te trekken en helemaal ‘offline’ te gaan? Een paar dagen te gaan herbronnen in de natuur, en back-to-basics te gaan? Even geen contact met de buitenwereld, maar terugkomen bij jezelf, bij wat er echt toe doet?

Gelukkig is er een eenvoudige en goedkope manier om die rust in je leven te integreren, en dat is meditatie! Deze eeuwenoude universele methode brengt je rust, ontprikkelt je zenuwstelsel, en brengt je meer tevredenheid en aanwezigheid. Steeds meer onderzoek toont aan dat mediteren ons goed doet, en steeds meer mensen ervaren de voordelen ervan.


Vond je dit artikel interessant? Blijft dan zeker volgen want ik ga hier de komen weken meer met jullie over delen.31 views0 comments

Комментарии


bottom of page