top of page
  • Writer's pictureSofie Reynaerts

Zo kom je in het ritme van de herfst

Updated: Nov 5, 2021

Ineens is hij er dan, de herfst. Het wordt weer kouder, de dagen worden korter, en af en toe krijgen we een regenbui te verduren. Buiten is het festijn van mooie herfstkleuren begonnen en wij zitten lekker warm binnen met een heerlijk kopje thee. De herfst heeft zijn charmes, maar voor ons lichaam is het soms behoorlijk aanpassen. Met deze 3 selfcare tips help ik je om in het ritme van dit seizoen te komen.
Laat los wat je niet meer dient...


Met de komst van het najaar breekt een periode van loslaten aan. Kijk maar naar de bomen die hun bladeren beginnen te verliezen. Je doet er goed aan om de komende maanden zoveel mogelijk ballast op te ruimen, net als de bomen. Niet alleen emotioneel, maar ook letterlijk. Te beginnen bij je eigen huis. Opruimen werkt ook therapeutisch en betekent letterlijk loslaten van spullen die niet langer dienen. Het schept ruimte en zorgt voor rust, niet alleen in je woning, maar ook in je hoofd.


"The trees are about to show us how lovely it is to let the things go."


Vertragen doe je zo.


Buiten wordt het stil. Het planten- en dierenleven trekt zich terug. De natuur toont ons dat we het wat rustiger aan moeten doen. Geen intense sportoefeningen meer maar wel rustige vormen van lichaamsbeweging zoals wandelen of Qi Gong genieten de voorkeur. Met onze aandacht keren we naar binnen; en dat doet ieder op zijn manier. De ene met ademhalingsoefeningen of meditatie, de andere door een goed boek te lezen, te tekenen of een lekkere maaltijd te bereiden. De dagen korten in, en dan mag je best wat vroeger naar bed. Breng regelmaat in je slaappatroon, dat heeft een harmonieuze invloed op lichaam en geest.Eet verwarmend voedsel!


De seizoenen schenken ons hetgeen we nodig hebben, niet alleen aan indrukken, maar ook aan eetbare producten. In de herfst hebben we meer behoefte aan verwarmend voedsel; herfstgroenten en herfstfruit zijn daar geschikt voor: appelen, peren, wortelen, pompoenen, noten, zaden,... je mag ze allemaal op je menu zetten. Geef de voorkeur aan warme en voedzame gerechten, zoals stamppotten, stoofpotjes en smeuïge soepen. Laat je los op verwarmende kruiden zoals gember, nootmuskaat, rozemarijn, komijn en kaneel. Hiermee ben je gegarandeerd gewapend tegen de aankomende koude. Naast verwarmende voeding, kan je de externe koude uitbalanceren met een warm voetenbad of een heerlijk ontspannende oliemassage.


Met de wisseling van de seizoenen is het bovendien sterk aanbevolen om een reinigingskuur te doen. Meer hierover bij Naturasana.


Ik wens jullie een gezellige en bovenal gezonde herfst toe!


64 views0 comments

Opmerkingen


bottom of page