top of page
  • Writer's pictureSofie Reynaerts

Brandnetel, allesbehalve ONkruid!


Brandnetel; de beruchte plant waar iedereen met een grote bocht om heen loopt. Onterecht! Want wist je dat de brandnetel eigenlijk een geneeskrachtige werking heeft?! Ik ben dan ook blij wanneer ik de jonge frisse toppen weer zie uitkomen in het voorjaar. Wil je brandnetels leren wildplukken en gebruiken? Wat kun je allemaal met een brandnetel doen en waar is het goed voor? Je leert het allemaal in deze blogpost.



Waar zijn ze goed voor?


Je kan je beter afvragen waar het niet goed voor is! De Griekse geneesheer Hippocrates maakte melding van maar liefst 61 remedies met brandnetels! De brandnetel zit boordevol antioxidanten. Hij heeft antimicrobiële, ontstekingsremmende, pijnstillende, vochtafdrijvende en ontgiftende eigenschappen. Mensen met gewrichtsklachten (reuma, artrose, artritis) lijken hier baat bij te hebben. Ook aan huidaandoeningen zoals huiduitslag, acne, steenpuisten, zweren, een vette huid en haren en psoriasis kan het bijdragen. Brandnetels zijn alkaliserend: hij helpt om de zuur-base balans van je lichaam te behouden. Ze bevatten tweemaal zoveel vitamine C als de citroenen, maar ook vitamine A, B, E en K en mineralen als ijzer, magnesium, kalium, natrium en calcium. Daarnaast zijn brandnetels rijk aan eiwitten. Goed voor iedereen die minder dierlijke eiwitten wil eten. Brandnetel wordt gebruikt in de strijd tegen bloedarmoede, algehele zwakte, voorjaarsmoeheid en hooikoorts. Niets is toeval in de Natuur!

Hoe brandnetels te oogsten en gebruiken?

Wannner? Na een lange winterrust komen brandnetels in maart en april weer boven de grond. Dit zijn dan ook dé beste maanden om ze te oogsten.


Waar? Brandnetels groeien vooral op plekken die rijk zijn aan nitraten en organische meststoffen. De plant heeft een voorkeur voor stikstofrijke grond. Hij groeit op plaatsen die zijn omgewoeld of “afval” bevatten zoals landbouwgronden, moestuinen of composthopen. Vermijd om te plukken langs de kant van de (auto)wegen, industriegebieden, begraafplaatsen of hondenweiden.


Wat? Van deze krachtige plant zijn alle delen eetbaar. De concentratie geneeskrachtige stoffen is het hoogst in de top van de plant. Oogst daarom alleen de bovenste twee tot vier blaadjes.


Hoe? Pluk met rubberen handschoenen de topjes van de brandnetels. Thuis kan je de brandnetels wassen in een bak water (eventueel met een scheutje biologische natuurazijn of appelazijn erin).


Dit maak je ermee:

  • Brandnetelthee. Je kunt de brandnetels laten drogen en heel het jaar door thee van zetten.

  • Brandnetels in een salade. Laat de jonge brandneteltoppen een halfuur in lauw water weken, zodat ze niet meer prikken. Schud ze droog en snijd ze fijn. Verwerk dit door een salade.

  • Brandnetels kan je ook verwerken in een wok gerecht, een omelet, een stampot, een soep of pesto,... de mogelijkheden zijn eindeloos!


WIST JE DAT er in de buurt van brandnetels meestal dovenetels groeien? Deze lijken erg op brandnetels, maar ze hebben witte bloemetjes. Prik je je toch per ongeluk aan een brandnetel? Wrijf dan met een blaadje dovenetel over de rode vlekken op je huid. Hierdoor wordt de jeuk verminderd.


Wilde kruiden plukken brengt ons weer in contact met Moeder Aarde en haar cycli en zo komen weer een stukje dichter bij onze eigen ware natuur. En dat is simpel gezegd wat een mens gelukkig én gezond maakt. En nu dat je aan het einde van dit artikel bent, is mijn vraag aan jou: Ben je ervan overtuigd dat brandnetels alles behalve ONkruid zijn? Tag @naturasana.be wanneer je straks op brandneteljacht gaat!


20 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page