top of page
  • Writer's pictureSofie Reynaerts

Massage: luxe of noodzaak?

Updated: Mar 5, 2023

Massage wordt vaak gezien als een luxe, maar is het dat ook? Wie de Van Daele er op naslaat, leest dat luxe staat voor weelde en overdaad. Zelf zie ik een massage niet als luxe, maar als een middel om de weelde en overdaad van onze maatschappij beter de baas te kunnen.
Met z'n alle overprikkeld.


Gedachteloos en ogenschijnlijk moeiteloos begeven we ons in de ratrace van het Westerse leven. De hele dag zijn we omringd door smartphones en laptops. De scheidingslijn tussen werk en privé vervaagt en we willen 24/7 de beste versie van onszelf zijn. De wereld om ons heen verandert sneller dan de evolutie kan bijbenen. Deze levensstijl is een grote aanslag op ons welzijn. Welvaartsziektes vieren hoogtij en het aantal mensen die kampen met vage pijnklachten is ongekend. Een logische verklaring is dat spieren in zittende houding continu een beetje gespannen zijn. Er komen veel afvalstoffen vrij en deze kunnen nergens heen door het gebrek aan spierpompwerking. En dan is er ook nog stress. In de tijd van onze voorouders vuurde de bijnier adrenaline, noradrenaline en cortisol af wanneer er gevaar dreigde. Tegenwoordig is de aanwezigheid van deze stresshormonen eerder structureel dan incidenteel. Een systeem dat in aanleg nuttig is, valt het lichaam dat het zou moeten beschermen aan. De prikkelrijke omgeving waarin we ons onderdompelen heeft hier een groot aandeel in.


Massage: een noodzakelijk onderhoud.


Wereldwijd en al eeuwenlang bestaan er legio massagetechnieken. Hoewel ze in detail uiteenlopend zijn, doen ze in de basis allemaal hetzelfde; de doorbloeding stimuleren en het autonome zenuwstelsel beïnvloeden. Afvalstoffen worden afgevoerd; stress, pijn, angst, spanning en stemmingswisseling verminderen, slaap en zelfvertrouwen verbeteren, spieren en bindweefsel blijven soepel en zelfs het immuunsysteem krijgt een flinke boost. Als je alles op een rij zet, zou massage een basisbehandeling moeten zijn in onze prikkelrijke samenleving. Wij massagetherapeuten weten dit natuurlijk al lang, maar desondanks wordt massage nog steeds gezien als luxe en worden signalen van het lichaam vaak genegeerd. Hoe kan dat? Hoe kan het dat we onze auto zonder blikken of blozen naar de garage brengen voor een onderhoudsbeurt of reparatie? Hoe kan het dat we het bijna een basisbehoefte vinden om te investeren in een gebruiksvoorwerp, maar dat we moeite hebben om onszelf onderhoud van ons lichaam te gunnen? Oké, een massage kost iets. Geld én tijd. Maar dat weegt niet op tegen wat het oplevert.

Hoe vaak een massage inplannen?


Als je je regelmatig laat masseren, gaat je lichaam steeds sneller en beter op massages reageren. Maar als je (steeds) een paar maanden tussen de massageafspraken laat, wordt het effect minder intens. Een enkele massage kan een langdurig bestaand probleem niet ‘oplossen’. Vaak duurde het weken, maanden en soms zelfs jaren voordat deze klachten zich ontwikkelden. Die kunnen vanzelfsprekend niet in één massage-uurtje worden opgelost.

Professor Tiffany Field, directeur van het Touch Research Institute, vergelijkt massage met lichaamsbeweging. En dus geldt: hoe meer massages je krijgt, hoe beter je je voelt. Maar hoe vaak je dan een behandeling inplant, hangt af van je levensstijl en gezondheidstoestand.

Wanneer je massage als onderdeel van een gezonde levensstijl, dus ter preventie van klachten gaat inplannen dan is om de 3 a 4 weken een goede frequentie. Als je veel stress of chronische pijn ervaart of als je regelmatig zwaar traint of een fysiek intensieve job hebt, kom je bij voorkeur vaker. Ben je overtuigd van de therapeutische voordelen van een goede massage? Bij Naturasana kan je kiezen voor een deel-massage van 60 min of een volledige lichaamsmassage van 90min. Maak massage een vast onderdeel van je zelfzorg en plan meteen een afspraak in.

36 views1 comment

1 Comment


Beatrijs Baelmans
Beatrijs Baelmans
Mar 05, 2023

Knappe nieuwsbrief Sofie! Fijn om te lezen en niks dan de waarheid, groetjes, Bie

Like
bottom of page