top of page
  • Writer's pictureSofie Reynaerts

Matcha: dit maakt dit krachtige poeder zo gezond

Updated: May 8, 2023


Voor een oppepper hoef je echt niet meer uit te wijken naar een straffe bak koffie. Matcha is een gezond alternatief dat je een kick geeft zonder caffeïne. Bovendien zit matcha poeder boordevol voedingsstoffen waar je lijf heel blij van wordt. Welke dat zijn en waar matcha eigenlijk vandaan komt, vertel ik je hieronder.


Matcha: dit maakt dit krachtige poeder zo gezond

Matcha is groene thee in poedervorm en komt uit Japan. Toch is het een heel ander product dan ‘gewone’ groene thee. Je laat geen theebladeren trekken, maar lost het fijne poeder op in heet water. Opgelet: laat het water, net als bij gewone thee niet koken! Dat is nefast voor de theebladeren en het tast de aroma's aan. Met matcha krijg je álle gezonde stoffen van de theebladeren binnen, tot wel vijftien keer meer dan bij een kop getrokken groene thee.

Chlorofyl

Met de blaadjes van de theeplant waarvan matcha wordt gemaakt, gaat men zeer zorgvuldig om. Een maand voor de pluk worden de planten afgedekt met doeken. Door het in de schaduw houden van de plant ontstaat er meer chlorofyl. Dit stofje helpt bij het versterken van je immuunsysteem, activeert de vetverbranding en zorgt er voor dat je bloed meer zuurstof op kan nemen. Verder bevat dit groene wonderpoeder veel vitamine A, vitamine B, vitamine C en vitamine E.

Vrije radicalen

Ook zitten er veel anti-oxidanten in matcha. En die hebben maar één missie: het aantal vrije radicalen in je lijf binnen de perken te houden. Vrije radicalen zijn zogenaamde ‘bijproducten’ van je stofwisseling. Ze veroorzaken schade aan je cellen en weefsel. Dit wordt oxidatieve stress genoemd en dat is niet bepaald iets om je op te verheugen. Want als iéts het verouderingsproces een flinke zet in verkeerde richting geeft, is het oxidatieve stress. Matcha is trouwens ook een perfect alternatief voor koffie; je wordt er alerter en energieker van zonder het opgejaagde gevoel.

Hoe gebruik je het?

Matcha poeder is breed inzetbaar. Je kunt er thee van zetten, taarten mee bakken en het poeder omtoveren tot populaire matcha latte. In Japan wordt matcha voornamelijk voor thee gebruikt. Hoewel veel Japanners het gewoon als dagelijks kopje thee drinken, wordt er soms een hele theeceremonie omheen gebouwd. Theeceremonies nemen al eeuwen een belangrijke plekje in de Japanse cultuur in. Lees hier hoe je de perfecte kop matcha bereid.

47 views0 comments

Comments


bottom of page