top of page
  • Writer's pictureSofie Reynaerts

Voorjaarsschoonmaak: zuiver de lente in.

Updated: Mar 5, 2023


De natuur ontwaakt langzaam uit haar winterslaap. De kale takken lijken nu nog te slapen, maar het spektakel staat op het punt om te beginnen. De eerste knoppen komen uit, en dan barst plotseling het feest los in een explosie van bloesem. De lente staat bij uitstek symbool voor een nieuw begin. Ook wij kunnen gebruik maken van deze energie om een frisse start te nemen. Met een lenteschoonmaak maken we ruimte voor nieuwe groei. Er is immers weinig zo verkwikkend als een grote voorjaarsschoonmaak in je lichaam, hoofd én huis.

Haal de plumeau boven!


Veel spullen in ons huis gebruiken we niet, hebben we dubbel of dragen negatieve herinneringen met zich mee. Stel daarom tijdens jouw grote lenteschoonmaak bij elk voorwerp de vraag: draagt dit bij aan mijn happiness? Ja? Houden. Nee? Stel dan de vraag: is het noodzakelijk om dit te bewaren? Ja? Opbergen maar. Voorwerpen die je niet langer nodig hebt kun je doneren aan een goed doel, of geven aan vrienden en familie. Zo krijgt het alsnog een mooie plek. Nu je niet meer over stapels kleding struikelt, is het tijd om te schrobben. Maak zo veel mogelijk gebruik van groene producten, vrij van chemicaliën. Wanneer je klaar bent, kan je de ramen openzetten en het hele huis smudgen met witte salie, de rook neemt alle negatieve energie die er rondhangt in zich op.


Zuiver je lichaam...


De seizoensverandering kan voorjaarsmoeheid veroorzaken. De energie in je lichaam komt immers in beweging en er is tijd voor nodig om de afvalstoffen (winter betekent meestal meer eten en minder bewegen) die los komen te verwerken. De seizoensovergang is een ideaal moment om je spijsvertering te reinigen. Dat kan bijvoorbeeld met een Ayurvedische detox. Naast het aanpassen van je voeding aan het seizoen is het belangrijk om meer te gaan bewegen. Schud of dans opgeslagen spanning uit je systeem. Fris je huid op met een facial, scrub of een kleipakking. Duik de sauna in en laat jezelf masseren om je doorbloeding te stimuleren en afvalstoffen af te voeren.


... en je geest!


Ook je geest heeft baat bij een schoonmaak. Lente is het seizoen van hergeboorte, een tijd om negativiteit achter je te laten. Gebruik een week(end) lang geen telefoon of schakel een week(end) lang social media uit. Sluit jezelf een week lang af van het nieuws. Houd energievretende personen op afstand of (next level!) zet toxische relaties stop. Zoek bewust de stilte op, bijvoorbeeld door meditatie of door alleen de natuur in te gaan. Als je je hoofd leegmaakt, ontstaat er ruimte voor creativiteit en nieuwe ideeën. Maak van het voorjaar gebruik om de balans op te maken. Stel jezelf de vraag of je tevreden bent met het leven dat je leidt. Passen de mensen waarmee je omringt bent nog bij je? Ga je met plezier naar je werk? Of leef je naar de weekends toe? De lente is een uitgelezen kans om je leven nieuwe richting in te blazen.
39 views0 comments

Comments


bottom of page