top of page
Writer's pictureSofie Reynaerts

5 tips tegen voorjaarsmoeheid

Updated: Apr 21, 2022

De dagen zijn ondertussen zichtbaar langer aan het worden en we mochten al genieten van enkele zonnige, wat lenteachtig aanvoelende dagen. Je zou denken dat iedereen daardoor bruist van energie. Toch is het tegenovergestelde waar, want op het einde van de winter zijn er des te meer mensen die last hebben van voorjaarsmoeheid. Hoe komt het, en belangrijker, wat kunnen we er aan doen?




Wat is de oorzaak van voorjaarsmoeheid?


Eigenlijk is het helemaal niet de lente die ons voorjaarsmoeheid kan bezorgen, maar wel de lange herfst en winter die er aan zijn voorafgegaan. Tijdens de donkere wintermaanden krijgen we minder vitamines binnen, we eten doorgaans minder groenten en meer suikers dan in de zomer, we komen minder buiten, worden minder blootgesteld aan daglicht en we zijn minder actief. En dan raken onze reserves op, de accu is leeg.


Probeer deze 5 tips uit!


1. Breng wat meer licht in je leven

Om het heel kort uit te leggen: licht beperkt de afscheiding van melatonine (het slaaphormoon), terwijl het de afscheiding regelt van hormonen die onze stemming regelen, zoals serotonine en dopamine. Kortom: wil je je opperbest en boordevol energie voelen, stel je dan bloot aan het ochtendlicht en neem overdag zoveel mogelijk pauzes buiten!


2. Boost je vitaliteit met gezonde voeding

Voeding speelt een belangrijke rol in het regelen van vermoeidheid en humeur. Eet minder suiker en zorg voor voldoende vitaminen en mineralen (vitamine C, magnesium, ijzer etc.), eiwitten (peulvruchten, vis, etc.) en omega-3-vetzuren (vette vis etc.). Vergeet niet om regelmatig water te drinken, sla geen maaltijden over en let op de hoeveelheden: te zware maaltijden zijn vermoeiend voor je lichaam.

3. Maak je lichaam wakker met beweging

De must om weer energie te krijgen, is regelmatig bewegen. Het draagt bij tot de preventie van hart- en vaatziekten, onderhoudt de spiertonus, boost het immuunsysteem, verbetert de slaapkwaliteit en zorgt voor een gevoel van welzijn. De hormonen die vrijkomen tijdens het sporten (endorfine, dopamine, serotonine etc.) hebben een positieve impact op het humeur, stressgehalte en vermoeidheidsgevoel.

4. Bevorder een rustgevende slaap

Om in vorm te zijn, moet je in de eerste plaats goed slapen! Vermijd 's avonds stimulerende middelen (alcohol, cafeïne etc.), te zware maaltijden en intensieve fysieke activiteiten tijdens de twee laatste uren voor het slapengaan. Vermijd ook schermen, want zij zorgen ervoor dat ons lichaam de melatonine, dus het slaaphormoon, niet correct kan afscheiden. Het is dit hormoon dat voor een gevoel van vermoeidheid zorgt, onze alertheid doet zakken en ons zo voorbereidt om te slapen.


5. Doe een magnesium- en vitamine D-kuur

Af en toe wat extra vitaminen en mineralen innemen, geeft je lichaam een boost. Vooral vitamine D en magnesium zijn aangewezen tegen vermoeidheid en stress. Kies magnesium met een goede biobeschikbaarheid, gecombineerd met vitamine B6 dat de opname en dus de efficiëntie ervan bevordert.


Heb je deze tips toegepast maar sleept de vermoeidheid/ lusteloosheid het aan? Probeer dan eens accupunctuur of voetreflexologie. Beide zorgen ervoor dat je levensenergie weer optimaal gaat stromen.


12 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page