Acupunctuur of reflexologie? Therapiewijzer.

Updated: Nov 15, 2020

Rebellerende darmen, duivelse insomnia, stress en prikkelbaarheid, pijnlijke gewrichten, slechte doorbloeding… Reflexologie en acupunctuur zijn hét Zwitsers zakmes om in vorm te blijven. Wat hebben ze gemeen, en waarin verschillen ze? Welke therapie is nu voor jou het meest aangewezen? Je leest het hier.


Acupunctuur of Reflexologie
Sofie Reynaerts - Voetreflexologie Antwerpen

Een gemeenschappelijk doel


De mens is een energetische wezen. Ten gevolgen van onze levensstijl, gedachten of omgeving kan de energie in ons lichaam overmatig of te karig circuleren. Als gevolg, raken we uit balans en nodigen we allerlei klachten uit zoals chronische vermoeidheid, een opgeblazen gevoel, of ernstigere pathologieën. Acupunctuur en reflexologie zijn natuurlijke therapieën die beide beogen om onze energie weer vrij te laten stromen door energetische blokkades op te heffen. Zodoende, kan het lichaamseigen herstelmechanisme haar werk doen. Beide therapieën behandelen de oorzaak van de klacht, om een duurzaam herstel te bewerkstelligen.


Een verschillende benadering


Acupunctuur is gebaseerd op de idee dat gezondheid en het welbevinden samenhangen met de stroom van levensenergie of Qi (uitgesproken als Chi) langs wegen meridianen in het menselijk lichaam. Acupuncturisten zetten op specifieke plaatsen langs die meridianen dunne naalden in de huid, om blokkades op te heffen en een evenwichtige doorstroom van de QI te bevorderen. Dat helpt het lichaam terug in evenwicht te komen en te herstellen. De gezondheidstoestand van de patiënt onderzoekt een acupuncturist aan de hand van de pols/tong.


Bij reflexologie gebeurt het onderzoek en de behandeling op dezelfde manier; door middel van een drukpuntmassage op reflexzones. Er komen geen naaldjes of andere tools aan te pas. Reflexologie intervenieert niet in de meridianen, maar via een microsysteem. Dat is een plaats (perifeer) op het lichaam, waar het hele organisme in miniatuur wordt geprojecteerd, bijvoorbeeld de handen, voeten of de oren. De patiënt hoeft zich dus niet vrij te maken voor een behandeling met reflexologie. De reflexzones van ons lichaam staan via zenuwuiteinden in verbinding met ons centrale zenuwstelsel. De impulsen die worden gegeven door de reflexoloog activeren de homeostase, of het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Reflexologie biedt dus de mogelijk om organen te behandelen op afstand.


Wat kiezen?


Welke therapie de voorkeur geniet is geheel persoonlijk. Met beide behandelingen worden er uitstekende resultaten behaald in het behandelen van uiteenlopende fysieke en mentale klachten. Heb je angst voor naalden, dan zal je eerder opteren voor reflexologie. Heb je niet graag dat iemand aan je voeten komt, dan zal je voorkeur uitgaan naar acupunctuur.


Voel je vrij om me te contacteren, indien je meer wenst te weten over reflexologie, mijn specialisatie.

52 views0 comments

Recent Posts

See All