top of page
  • Writer's pictureSofie Reynaerts

Deze bijwerkingen kun je ervaren na een massage

Updated: May 8, 2023


Over de voordelen van een massage is genoeg bekend. Maar hoe kan het dat we ons na een massage soms eerst slechter voelen, en pas daarna de voordelen ervan ervaren? Hieronder ga ik in op de meest voorkomende bijwerkingen van een massage en geef ik je advies om er goed mee om te gaan.Hoofdpijn als bijwerking


De meest voorkomende klacht na een massage is hoofdpijn. Dit is een reactie van het lichaam op dehydratie. Tijdens een massage komt er warmte vrij. Je bloedvaten verwijden en er gaat meer vocht naar je organen (onder andere je nieren en darmen) die aan het werk worden gezet. Drink je sowieso te weinig (wat bij veel mensen het geval is); dan heeft dat verlies van vocht tijdens een massage extra veel invloed op je welzijn. Water drinken is nodig om afvalstoffen af te voeren en is heel belangrijk voor onze hersenen: die bestaan namelijk voor 75% uit water. Als de vochtbalans niet op peil is, kan dit zorgen voor vervelende hoofdpijn.

Vermoeidheid als bijwerking

Sommige cliënten merken dat ze erg moe zijn na een massage. Dat is niet gek. Het lichaam wordt aan het werk gezet en het zelfherstellend vermogen wordt aangesproken. Dit kost je lijf nu eenmaal veel energie. Door de massage wordt de bloedcirculatie bijvoorbeeld gestimuleerd. Ook worden je lymfeklieren extra gemotiveerd door de aanraking om afvalstoffen te filteren uit het vocht in je lichaam. Het afvoeren daarvan is een hele kluif. Daarnaast kan het ook zijn dat je je door de massage bewust wordt van de vermoeidheid die eigenlijk al aanwezig was. Zie dit als dezelfde fysieke respons van je lichaam als wanneer je met vakantie gaat; dan ben je meestal de eerste paar dagen heel moe voordat je pas gaat opknappen.

Beurs gevoel als bijwerking

Er ontstaan microscheurtjes in het spierweefsel wanneer je wordt gemasseerd, met name in de gespannen spieren. Je lichaam gaat hard aan de slag om deze scheurtjes te herstellen. Hetzelfde gebeurt bij sporten. Een beurs gevoel na een massage is dan ook te vergelijken met ‘spierpijn’. Een massage zorgt daarentegen ook nog voor extra doorbloeding van de spieren. Hierdoor ontstaat er meer energie in de cellen en heb je een betere stofwisseling. Het herstel gaat dus snel, gelukkig!

Emotioneel

Het kan ook voorkomen dat je na een massage wat emotioneler bent. Je staat dan namelijk weer helemaal in verbinding met je eigen lichaam. Misschien ging je door de drukte van het alledaagse leven al een tijdje voorbij aan de signalen van je lijf. Ineens word je je na de massage dan extra bewust van alle gevoelens, sensaties en behoeftes. Daarnaast kunnen er door de aanraking ook onverwerkte emoties loskomen. Een massage neemt namelijk stress weg. Zo ontstaat er ruimte voor oude herinneringen. Doorvoel je emoties. Ze wegdrukken zal alleen maar weer nieuwe stress in je lichaam creëren.

Bijwerkingen met een functie

Nog wat extra tips voor deze side effects: drink voldoende water voor én na de sessie. Geef altijd aan wanneer de druk tijdens de massage te veel is. Neem voldoende rust na de behandeling, want je lichaam is de dagen erna namelijk extra hard aan het werk. En neem de tijd om te voelen wat de massage voor jou heeft gedaan. Op fysiek én emotioneel vlak. De bijwerkingen zijn misschien niet altijd prettig maar ze hebben absoluut een functie. Hoe meer je leert luisteren naar je lichaam, hoe beter je zult ervaren dat een massage uiteindelijk alleen maar iets positiefs brengt.612 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page