top of page
  • Writer's pictureSofie Reynaerts

Wat is een oorkaars, en hoe werkt het?

Updated: Apr 2, 2023

Heb je wel eens van een oorkaars gehoord? De oorkaars vindt haar oorsprong in de eeuwenoude cultuur van de Hopi-indianen. Ook door bepaalde volkeren uit Siberië, Mongolië en Azië wordt de oorkaars al jarenlang geprezen. Hoewel deze behandeling in België nog niet zo veel wordt gebruikt, groeit de oorkaars ook hier in populariteit. Maar wat is zo’n oorkaars nu precies, en werkt het echt? In dit artikel lees je alles over de oorkaars.





Wat is een oorkaars?

Een oorkaars is een langwerpige, holle “stokje” van opgerold katoen. Dit katoen is gedrenkt in pure bijenwas meestal vermengd met ontspannende of geneeskrachtige kruiden. Aan de Biosun Oorkaars is bijvoorbeeld honing, salie en kamille toegevoegd. De kaarsen worden zo gerold dat ze precies bovenop de gehoorgang passen en niet te diep in de gehoorgang gestopt kunnen worden. Net zoals bij gewone kaarsen, hebben oorkaarsen een lont om de kaars te ontvlammen. Een streepje op de kaars toont aan tot waar je de kaars mag laten branden. Heb je een goede oorkaars? Dan zit binnenin een speciale filter om eventuele verbrandingsresten en/of bijenwas tegen te houden.


Hoe werkt een oorkaars?

Oorkaarsen worden al eeuwenlang toegepast bij diverse klachten aan het oor. Ze werken op de diep in het oor liggende acupunctuurpunten, het trommelvlies, het middenoor en het evenwichtsorgaan. De warmte die vrijkomt bij het branden van de oorkaars activeert de bloedsomloop in het oor en stimuleert de lymfestroom in oren, keel, neus- en bijholten. Bovendien vermindert het de druk in het hoofd bij onder andere hoofdpijn, verkoudheid en ontstekingen van de sinnussen. Eventueel vuil uit het oor wordt opgezogen en vind je later mogelijk terug in de oorkaars. Ook wordt het afweersysteem gestimuleerd. De damp van de kruiden gaat door het trommelvlies heen en bereikt het middenoor, het evenwichtsorgaan, mond-, neus en keelholten. De oorkaars behandeling heeft een verzachtend effect op het gehele oorgebied. Wanneer de oorkaars wordt aangestoken ontstaat er een lichte onderdruk, het zogenoemde schoorsteeneffect, dit zorgt voor een licht zuigende werking op het oor. De natuurlijke beweging van de vlam zorgt voor trillingen die samen met de warmte een effect hebben op het trommelvlies en de gehoorgang. Tijdens de oorkaars behandeling hoor je een ruisend geluid, sommige noemen het het geluid van de zee of een knapperend haardvuurtje. De oorkaars behandeling is daarom heerlijk ontspannend.


Hoe ziet er oorkaars behandeling er uit?


De oorkaarsentherapie begint met een lymfe-massage van de borstkast, hals en het gelaat. Het lymfestelsel is het 2de vatenstelsel van het lichaam (naast het bloedvatenstelsel). De lymfe is zowel de vloeistof van de afvalstoffen als de fabriek van de witte bloedlichaampjes en de antilichamen. Lymfe of lymfevocht ontstaat in de weefsels en neemt vocht en afvalstoffen op. Het versterkt je afweer en het haalt afvalstoffen, ziektekiemen en gifstoffen uit je lichaam. Het doel van een lymfemassage is om dit belangrijke doorstromingssysteem te zuiveren en te regeneren. Het lymfestelsel wordt enorm belast door vervuiling, ongezonde voeding, te weinig beweging, stress en spanningen. Na de massage wordt elk oor behandeld met de oorkaarsen.


Een behandeling met oorkaarsen duurt 60 min en is geheel pijnloos. Een oorkaars behandeling is in principe voor iedereen geschikt. Oorkaarsen worden echter afgeraden bij epilepsiepatiënten, acute oorontsteking en geperforeerd trommelvlies.



63 views0 comments

Comments


bottom of page