top of page
  • Writer's pictureSofie Reynaerts

Ayurveda & de zomer: 5 tips om deze warme dagen koel door te komen.


De eigenschappen van de zomer (warm, scherp, doordringend) komen overeen met de kenmerken van de Pitta Dosha. Wanneer Pitta te hoog is, kan dit leiden tot irritatie, huidproblemen, migraine of ontstekingen. In de zomer is het belangrijk om voor verkoeling te zorgen om Pitta in balans te houden. De volgende 6 Ayurvedische adviezen kunnen je hierbij helpen.





1. Pas je voeding aan


Gebruik minder zout, zuur, scherp en heet voedsel, deze wakkeren het vuur aan. Geef de voorkeur aan zoete, bittere en wrange smaken, omdat deze Pitta in evenwicht brengen. Omdat de spijsvertering bij grote hitte op een laag pitje werkt, eet je in de zomer best met mate. Als je lokale en seizoensgebonden producten eet, kan er al weinig mis gaan. Kruiden zoals koriander, basilicum, munt, venkel, kardemom en komijn zijn verkoelend en mag je dus royaal op je eten strooien. Dierlijke producten zijn lastiger te verteren: eet hier zo min mogelijk van, en zeker bij warm weer.



2. Verkoelende drankjes


Hete en warme dranken in de zomer? Liever niet, geeft nog meer hitte in het systeem. Kies voor verkoelende drankjes zoals water met komkommer of pepermunt, en drink deze op kamertemperatuur. Ijskoude dranken leggen een rem op je spijsvertering en dat willen we liever vermijden. Kokoswater en rozenwater zijn verkoelende, Pitta verlagende dranken en erg geschikt voor de zomer! Alcohol, kun je het beste aan je voorbij laten gaan. Drink ook geen rode wijn. Een verkoelend biertje (met mate) is de beste alcoholische optie als het warm is.



3. Kokosolie, kokosolie, kokosolie


De gezondheidsvoordelen van kokosolie zijn eindeloos. Ayurvedisch gezien heeft kokosolie een verkoelende werking en daarmee is deze olie erg geschikt om de Pitta energie te balanceren. Je kunt er mee koken, het gebruiken als zonnebrand of je voetzolen er mee insmeren als je niet kunt slapen van de hitte. Kokosolie is bovendien voedend voor de huid, en verzacht ontstekingen en roodheid. Je kan ook een druppel sandelhoutolie op je huid aan te brengen, die werkt ook verkoelend.



4. Invest in rest


De zomer is gezellig, je bent veel meer buiten en onder de mensen dan in de winter. Helemaal geen probleem: geniet er lekker van maar zoek de balans. Zorg dat je voldoende slaapt en wissel sociale afspraken af met tijd voor jezelf. Voor sportieve activiteiten in de zomer geldt: rustig aan en put jezelf niet uit. Zwemmen is heel goed, evenals wandelen in de natuur. Doe rond het middaguur een dutje op warme dagen, op een plek die koel is en lekker zoet ruikt.



5. Maak gebruik van ondersteunende therapieën


Mediteren is een geweldige manier om rust en koelte te brengen. Ook Pranayama (ademhalingsoefeningen) zoals Shitali en Sitkari zijn hier voor goed geschikt. Heb je tenslotte al eens gedacht aan een heerlijke massage? Bij Naturasana kan je vanaf 1 juli een ontspannende lichaamsmassage boeken. Ervaar deze verkoelende en rustgevende beleving met speciale Pitta massageolie.


Hou je koel en maak er een fantastische zomer van!

17 views0 comments
bottom of page