top of page
  • Writer's pictureSofie Reynaerts

Uit je hoofd met Cranio Sacraal Therapie

Updated: Jun 2, 2022

Zowel op ons werk, als in onze vrije tijd zitten we continu in ons hoofd. Zelfs wanner we denken te 'ontspannen' door televisie te kijken of een boek te lezen, zijn onze hersenen actief aan het werk. Welke impact heeft dit op ons algemeen welzijn en wat kan Cranio Sacraal Therapie hiervoor betekenen? Je leest het in deze blogpost.


Balans tussen hoofd en lijf


In onze huidige maatschappij gebruiken wij vooral ons cognitieve brein. Vanuit ons begrijpen en redeneren zijn we in staat om veel te ontwikkelen en tot stand te brengen. Maar hierdoor zijn we minder in contact met ons voelen. We nemen de signalen van ons lichaam niet waar, omdat onze aandacht steeds buiten onszelf ligt. Als resultaat daarvan krijgen we last van vermoeidheid, spanningsklachten, emotionele onbalans en allerlei, steeds terugkerende klachten, waar de reguliere geneeskunde geen diagnose aan kan koppelen. De balans tussen ‘hoofd en lijf’ is zodanig verstoord dat we moeite hebben om te functioneren. Je hoort cliënten steeds vaker zeggen dat ze "even uit hun hoofd willen”, als uiting van het gevoel dat ze overprikkeld zijn. Wanneer we deze klachten geen aandacht geven, blijven ze hardnekkig aanwezig en meestal nemen ze zelfs verder toe. Na verloop van tijd worden we ziek, komen we in een burn-out of depressie terecht. Het hele lijf is dan zo uitgeput dat de meest banale prikkels als belastend worden ervaren, minimale inspanning tot overmatige vermoeidheid lijdt, ons gevoelsleven een achtbaan is geworden of dat we juist – uit bescherming - nog weinig emoties kunnen voelen.


'Aanrakend luisteren'


Cranio Sacraal Therapie nodigt je uit om de balans tussen hoofd en lijf of tussen denken en voelen weer te herstellen. Niet door iets te ‘doen’, maar door te voelen hoe het nu eigenlijk is vanbinnen. Deze luisterende manier van aanraken heeft een verrassend effect. Niet alleen werkt dit zeer diep ontspannend, er ontstaan ook spontane bewegingen in het lichaam. Cranio stimuleert, net als voetreflexologie de homeostase, of het zelfgenezend vermogen van ons systeem. De cliënt wordt ondersteund om weer in contact te komen met zijn ‘eigen wijsheid’, met datgene wat hij of zij nodig heeft om te kunnen helen. De therapeut is in de aanraking aanwezig met al zijn aandacht en met open hart, zonder te willen begrijpen of oplossen. Kamp je met ongemakken, hetzij fysiek, mentaal of emotioneel? Of heb je het gevoel dat het niet stroomt in je leven? Wacht niet tot je niet meer kan om naar je lichaam te luisteren en het rust te gunnen. Meditatie is hier krachtige tool voor die je dagelijks kan inzetten. Bij Cranio Sacraal Therapie wordt je hierin begeleid en ondersteund. Ik verwelkom je van harte op mijn behandeltafel. Met zachte aanrakingen zakken we samen laagje per laagje in je systeem, we luisteren, we observeren, en in deze diepe staat van ontspanning kan het helingsproces zich volstrekken.



36 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page