top of page
  • Writer's pictureSofie Reynaerts

Wat is het verschil tussen voetmassage en voetreflexologie?

Updated: Nov 16, 2020


Een voetmassage; daar kunnen we ons allemaal iets bij voorstellen. Maar wat met voetreflexologie dan, is het dan niet een soort van voetmassage? Voor een buitenstaander is het verschil soms niet duidelijk. Toch zijn het twee geheel andere behandelingen. Laten we in dit artikel bekijken waarin ze verschillen zodat jij straks de juiste afspraak maakt.Verschil tussen voetmassage en voetreflexologie
voetmassage vs voetreflexologie


Een ander doel


Een voetmassage en voetreflexologie hebben verschillende doeleinden. Een voetmassage heeft een algemeen ontspannend en losmakend effect op de weefsels, spieren en gewrichten van de voeten. Daar waar een voetmassage zich beperkt tot de voeten, kan je met voetreflexologie het gehele lichaam behandelen. Bij voetreflexologie wordt er gericht gewerkt op reflexzones om bepaalde organen te stimuleren tot zelfheling en evenwicht. Op deze manier kunnen uiteenlopende klachten zoals constipatie, migraine en slapeloosheid behandeld worden.

Wil je dus lekker genieten en ontspannen, heb je last van zware benen en vermoeide voeten? Kies dan voor een voetmassage. Heb je daarentegen specifieke gezondheidsklachten, hetzij fysiek, hetzij emotioneel, ga dan eerder voor een behandeling met voetreflexologie.


Verschillende technieken


Bij een massage wordt ontspanning gecreëerd door de spieren, pezen en gewrichten te strijken, kneden, roteren, etc. Zachte, ontspannende massagebewegingen worden afgewisseld met stevigere technieken. De warme olie maakt dit eens zo aangenaam om te ervaren. Bij voetreflexologie komt er geen olie aan te pas. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van duimdruk. De ‘eb en vloed’ beweging die de duim maakt op de reflexzones sturen impulsen naar het centrale zenuwstelsel om het desbetreffend orgaan in balans te brengen.


Toch net een andere ervaring


Een voetmassage is bedoeld om te ontspannen. Niet alleen fysiek, door de spanning uit de onderbenen en voeten te masseren, maar ook mentaal. Je energie wordt namelijk letterlijk vanuit je hoofd naar je voeten gebracht. Ideaal dus voor piekerhoofden. Na afloop, ben je helemaal zen. Een voetreflexbehandeling wordt ook als ontspannend ervaren, al kunnen sommige zones, indien belast, gevoelig zijn. Vaak wordt dit omschreven als een ‘deugddoende pijn’. Dit gevoel verdwijnt wanneer de blokkade is losgemaakt.


Conclusie?


Noem een voetreflexoloog geen masseur, en vraag een masseur niet om een behandeling met voetreflexologie, tenzij beide technieken expliciet worden aangeboden. In mijn praktijk kan je zowel terecht voor voetreflexologie als voor een voetmassage; maar ik gebruik ze nooit door elkaar.

Ben je nieuwsgierig, of heb je nog vragen? Aarzel niet om me te contacteren.


65 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page