top of page
  • Writer's pictureSofie Reynaerts

Cranio Sacraal Therapie, de 'Zen' in lichaamswerk.

Cranio Sacraal Therapie is een zachte manuele behandelwijze ontstaan uit de osteopathie. Laten we het de 'Zen' in lichaamswerk noemen; zo subtiel en diepgaand is de aanraking. Cranio is voor mij hét antwoord op de overprikkeling in onze huidige maatschappij. Het is hét middel om je stressmechanisme on hold te zetten en je lichaam de mogelijkheid te geven om te herstellen. In dit artikel vertel ik je iets over ons Cranio Sacrale ritme, en over de interventie van een Cranio Sacraal Therapeut. Een aanrader voor eender wie hier nog niet bekend mee is.Ons Cranio Sacrale ritme


Het Cranio Sacraal systeem omvat de hersenen, het ruggenmerg, de vliezen daaromheen, en het hersenvocht dat tussen die twee stroomt. Het wordt omgeven en beschermd door de schedel (cranium) en de wervelkolom waarvan het heiligbeen (sacrum) het onderste gedeelte vormt. Een pompsysteem, binnenin de hersenen, zorgt voor de aan- en afvoer van hersenvocht. Dit ritme is over het ganse lichaam voelbaar als een zich uitdijende en inkrimpende golf, vergelijkbaar met de beweging van eb en vloed. Het Cranio Sacrale ritme is naast de ademhaling en de hartslag, de derde primaire levensfunctie van ons lichaam. We kunnen dit beschouwen als de ademhaling van het zenuwstelsel. Dit stelsel regelt de werking álles wat er in het lichaam gebeurt.


Wat doet Cranio Sacraal Therapie?


Voor het goed functioneren van onze hersenen, en dus van ons gehele systeem, is een gelijkmatige circulatie van het hersenvocht primordiaal. Het Cranio Sacraal systeem is hiervoor verantwoordelijk. Een ongeval, operatie, ziekte, of emotionele spanningen zoals verdriet, angst of frustraties, kunnen ervoor zorgen dat de stroom van het hersenvocht belemmerd wordt. Via zachte aanraking en subtiele manipulaties, bevordert Cranio Sacraal Therapie de stroom van het hersenvocht. Dit kan gepaard gaan met een fysieke of emotionele ontlading. Het Cranio Sacraal systeem krijgt weer ruimte en beweeglijkheid waardoor het lichaam kan herstellen. Via Cranio Sacraal Therapie kan je allerlei blokkades, hetzij op fysiek, mentaal of emotioneel gebied behandelen.


Voor wie?


Cranio Sacraal Therapie is bedoeld voor iedereen. Aangezien een Cranio Sacraal sessie het zelfgenezend vermogen van het lichaam stimuleert, kunnen uiteenlopende klachten behandeld worden: vermoeidheid, stress, onrust, hoge bloeddruk, slaapproblemen, hyperventilatie, nek- en rugpijn, spanningshoofdpijn, psychosomatische klachten, burn-out, depressie, innerlijke conflicten, traumaverwerking, herstel na ziekte of operatie, leer- of concentratieproblemen, etc. Daarnaast is het sterk aanbevolen om preventief aan je gezondheid te werken. Dat kan met voetreflexologie, maar net zo goed met Cranio Sacraal Therapie. Zo kunnen blokkades in het lichaam opgehoffen worden vooraleer ze klachten beginnen veroorzaken.


Enkele jaren geleden kwam ik in contact met Cranio Sacraal Therapie bij Brigitte De Man. Ervaren dame, die zeer bekwaam is in het vak. Tijdens mijn opleiding aan het Oost West Centrum raakte ik gefascineerd door de kracht van deze subtiele behandelwijze. Ik kijk er ongelooflijk naar uit om jullie dit ook te laten ervaren. Vanaf deze zomer zal Cranio Sacraal Therapie deel uitmaken van mijn aanbod aan therapeutische behandelingen. Wie een sessie boekt voor 21 juni, krijgt 20% korting! Twijfel dus niet, en boek een sessie via e-mail, telefoon of social media. Tot snel!

70 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page