top of page
  • Writer's pictureSofie Reynaerts

Kitchari; het Ayurvedische detox recept

Updated: Jan 27, 2022

Kitchari, ook wel yogi-food genoemd, is een eeuwenoud gerechtje uit India. Bij ons is het helemaal niet gekend, maar als je alle lovende verhalen leest, zou hier snel verandering in moeten komen. In de Ayurveda, is het recept namelijk bedoeld om je lichaam te ontgiften. In een mum van tijd staat het op tafel en zonder bergen afwas. Wat wil je nog meer? Oh ja, misschien dat het best lekker is! Lees verder voor de instructies!

Ingrediënten (4p) Kitchari


  • 1 kopje (circa 200 gram) mungbonen (fijne gele linzen) – een paar uur tot een nacht lang geweekt in water

  • 1 kopje (circa 200 gram) basmati rijst – afgespoeld en eventueel een paar uur geweekt

  • 6 koppen water

  • 2 eetlepels ghee of kokosolie

  • 1 eetlepel komijnzaad

  • 1 eetlepel mosterdzaad

  • stukje gember (ter grote van een duim), fijngesneden

  • 1 koffielepel asafoetida

  • 1 eetlepel korianderpoeder

  • 1 theelepel kurkuma

  • Himalaya zout en zwarte peper

  • Afwerking: garam masala, citroensap, verse korianderblaadjes

Bereiding Ayurveda detox Kitchari

  1. Verhit de kokosolie of ghee in een pan met dikke bodem en voeg de komijnzaadjes, het mosterdzaad, de asafoetida en de gember toe. Sauteer dit een paar minuten tot het mosterdzaad begint te knetteren. Voeg dan de korianderpoeder en de kurkuma toe en bak dit even mee tot de aroma's vrij komen.

  2. Doe de afgespoelde mungbonen en rijst in de pan en voeg het water toe. Na zo’n 15 minuten is de Kitchari gaar. De dikte van de Kitchari kun je naar eigen smaak aanpassen door al dan niet extra water toe te voegen. Een kitchari hoort enigszins een smeuïge pap te zijn.

  3. Breng op smaak met Himalaya zout, peper en eventueel een theelepel garam masala.

  4. Serveer met een scheut citroensap en verse korianderblaadjes.


Kitchari detox tips


Begin je dag met een glas lauw/warm water. Eet de kitchari i.p.v. je reguliere maaltijden (’s morgens, ’s middags en ’s avonds). Liefst maak je voor elke maaltijd een verse portie. Wist je dat linzen, net als spinazie toxisch worden wanneer we ze opwarmen? Drink tussendoor lauw/warm water of kruidenthee naar behoefte, en vermijd tussendoortjes. Ga door tot je lichaam vrij is van afvalstoffen. Dit kan tussen de 2 a 7 dagen duren, afhankelijk van je levensstijl. Wil je het gerechtje een beetje opfleuren? Voeg een seizoensgroente naar keuzen toe! Zo kan je bijvoorbeeld een paar pompoenblokjes laten meekoken met de rijst en de linzen.


Consulteer een Ayurvedisch therapeut om de detox af te stemmen op jouw specifieke behoeftes. Boek een Ayurvedische detoxkuur bij Naturasana!

1,949 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page